Екскурзии Почивки Круизи

bg en tr
оферта: цена до:
 
София
бул."Витоша"131 А
Тел.:
02 468 90 61
02 465 31 96
0895785566
0895672582
КОНТАКТИ ЕКЗОТИКА ТАЙЛАНД УИКЕНДИ БЪЛГАРИЯ двудневни БЪЛГАРИЯ еднодневни  
По държави

Палитра от чудновати форми - Мелник, Мелнишки пирамиди, Роженски манастир, Сандански, Стобски пирамиди, Сапарева баня, Овчарченски водопад, 2 дни, ОФЕРТА 12010

Палитра от чудновати форми

 

София, Мелнишки пирамиди, Роженски манастир, Сандански, Стобски пирамиди, Сапарева баня, Овчарченски водопад, София

 

Продължителност: 2 дни

Подходящ период за посещение: от март до ноември

 

Програмата предлага една разходка сред неповторимите земни образования

 

Ден 1.

Отпътуване от София за Мелник и Мелнишките пирамиди.

Град Мелник е разположен в южните поли на Пирин, по двата бряга на потока Рожен и при вливането му в Мелнишката река. Мелник е един от най-красивите наши градове. Неговият чар се дължи на прочутите земни пирамиди с техните фантастично нарязани сипеи. Впечатляващата архитектурата на мелнишките къщи говори за богатото минало на града. Първите заселници са били траките, следвани от римляните и византийците. От VІ в. в него се заселват славяните, които му дават името Мелник във връзка с пясъчните мелове от пирамиди. Град със същото име има и в Чехия.

През епохата на Възраждането Мелник изживява благоденствие, което е свързано с лозарството и винарството. Прочутото мелнишко вино се изнасяло с кервани до Банско по известния „винарски път” през Пирин, а също и до далечните Виена, Венеция, Генуа и др.       Мелнишките пирамиди са най-известнитеземни пирамидив нашата страна. Те са пръснати на групи. Хиляди различни по големинаскални гъби, островърхи куполи, комини, пирамиди, подобни на египетските, минарета, конуси, игли, остри покриви на готически храмове, кораби, сложно плисирани гънки и други фантастични скулптори. Пясъчните им склонове са голи, стръмни, на места почти отвесни и недостъпни.

Посещение на Роженския манастир „Свето Рождество Богородично“ - най-големият манастир в Пиринска Македония, един от малкото средновековни български манастира, сравнително добре запазени и до днес.

Отпътуване за Сандански.

Настаняване в хотел.

Свободно време.

Вечеря и нощувка

 

Ден 2.

Закуска.

Отпътуване за Стобските пирамиди.

Стобските пирамиди са едни от най-популярните сред туристите скални пирамиди в България. Намират се над село Стоб, в западния дял на Рила планина. Средната височина на пирамидите е между 7 и 10 метра, някои отделни пирамиди достигат до височина 12 метра. Стобските пирамиди са с разнообразна форма, но повечето са конусовидни и завършват с каменна шапка, наподобявайки гъби.

На северния склон на рида, на който са разположени пирамидите, те са по-добре изразени и открояващи се, тъй като са значително по-малко. Най-много са пирамидите на южния склон на рида. Тук пирамидите са по-големи и по-сгъстени. Цветът на скалите варира между жълто и кафяво.

През 1964 г. Стобските пирамиди са обявени за природна забележителност.

Местна легенда разказва за възникването им: Преди много години на мястото на пирамидите се простирала голяма равнина. Когато имало сватба или друго събитие, хората от селото се стичали на мегдана и се веселели. В селото имало двама влюбени млади хора. Майката на момичето не била съгласна дъщеря ѝ да се омъжи за своя любим, но въпреки всичко момичето и момчето решили да вдигнат сватба. В момента, в който майката разбрала, отишла в равнината, забила надълбоко един голям кръст и проклела дъщеря си когато целуне свекъра си всички гости на сватбата да се превърнат в камъни. Денят на сватбата дошъл. Всички били много щастливи, само майката си останала вкъщи и се молела горещо клетвата ѝ да застигне дъщеря ѝ. Когато хорото се извило чак до равнината и дошъл моментът булката да целуне свекъра си, в този момент всички сватбари се превърнали в камъни. От този ден в село Стоб се издигат приказни пирамиди, напомнящи за една незабравима история.

Обяд.

Отпътуване за Сапарева баня.

Сапарева баня е старо селище и възникването му е още от дълбока древност и се дължи на богатите му горещи и минерални извори. В района на града има две зони на термални води – източна и западна. Най-важен е Банският извор с температура 91,5 градуса по Целзий. През 1967 г. е открит нов горещ минерален извор, наречен „Гейзера”, от който периодично през 4 минути избликва горещ воден фонтан. Температурата му е 103 градуса по Целзий.

Още траките основават тук селище с името Герма (горещи бани), което римляните превръщат в крепостен град с балнеоложки комплекс за ветераните от войните. Те му дават името Германия.

Отпътуване за Овчарченския водопад.

Овчарченският водопад „Горица“ е водопад на река Горица. Намира се в северното подножие на планината Рила, в близост до село Овчарци и до град Сапарева Баня. Това е най-ниско разположеният водопад в Рила - на 900 метра надморска височина. Висок е 39 метра. До него се достига по екопътека, започваща от горния край на село Овчарци и достигаща до местността „Соколов изглед“ на 1200 метра надморска височина. Освен големия водопад, нагоре по течението на реката могат да се видят и още шест по-малки водопада с височина 5-15 метра.

Свободно време.

Отпътуване за София.

 

ЦЕНА:

Определя се според датата, мястото на тръгване, хотелите, броя на участниците

 

Според конкретните изисквания в програмата може да бъдат включени други обекти или дейности, както и да отпаднат някои от посочените.

 

 ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

 

- 1 нощувки на база HB (закуска и вечеря) в хотел в Сандански

- 2 обяда

- Транспорт с комфортен климатизиран автобус

- Екскурзоводско обслужване и туристическа анимация

- Входни такси и беседи в посещаваните обекти

- Застраховка