Екскурзии Почивки Круизи

bg en tr
оферта: цена до:
 
София
бул."Витоша"131 А
Тел.:
02 468 90 61
02 465 31 96
0895785566
0895672582
КОНТАКТИ ЕКЗОТИКА ТАЙЛАНД УИКЕНДИ БЪЛГАРИЯ двудневни БЪЛГАРИЯ еднодневни  
По държави

Лагер в сърцето на Родопите - Пампорово, Хотел Елина 3*, занимания сред природата, посещение на Смолян, Планетариума, Обсерваторията в Рожен, музеи, Пловдив, 5 нощувки/6 дни, ОФЕРТА 12012

Лагер в сърцето на Родопите - Пампорово

Хотел Елина 3*

занимания сред природата, посещение на Смолян, Планетариума,

Обсерваторията в Рожен, музеи, Пловдив

 

Продължителност: 5 нощувки/6 дни

Подходящ период за провеждане: от март до октомври

 

Най-обширната българска планина – Родопи, наричана в миналото Славееви и Доспатски планини, заемат една седма част от територията на България.

Наричат Родопите Орфеевата планина, тъй като тук живял легендарният тракийски певец Орфей. За древногръцкия поет Омир Родопите са „Снежните планини на траките”, а Овидий разказва за гордия тракийски цар и неговата красива царица, чиято любов била толкова силна, а властта им толкова могъща, че те дръзнали да се равняват с боговете и започнали да се наричат Зевс и Хера. Узнал за това великият бог Зевс гръмовержец и с гнева си ги превърнал в две планини – Хемус и Родопа – да се виждат, но да не могат да се докоснат.

Според друга легенда един египетски фараон нарекъл планината Родопи на името на своята любима, която била от този край.

Но каквито и да са легендите за Родопите, планината винаги е била най-топлата и гостоприемна в България.

 

Ден 1.

Отпътуване от София към Родопите.

След Чепеларе посещение на пещерата „Ухловица” - един от подземните дворци на Родопите. Намира се на 3 км североизточно от село Могилица. Името ѝ произлиза от думата „улулица“ – вид сова, която вероятно е живяла в региона на пещерата.

Тя е една от най-старите пещери в региона, с много красиви дендритни образувания, приличащи на морски корали. Природата в продължение на векове е създала една истинска феерия от коралити (коралити се наричат  сталагмити /брадавични, гроздовидни, покрити с разнообразни по големина и форми израстъци, получени от пръскаща, наситена с калциево вещество вода) и хеликтити (многокристални образования). Пещерата завършва със 7 невероятно красиви езера, които рано на пролет се пълнят с вода. Към голямото езеро се спускат каменните струи на брилянтен летен водопад. Пещерата “Ухловица” се намира на 1040 метра надморска височина, а температурата вътре в нея през цялата година е 10 – 11 градуса. Пътят до входа на пещерата е едно малко предизвикателство, което си струва да приемете, за да се докоснете до загадъчната красота на пещерата.

Отпътуване към Пампорово.

Настаняване в хотел „Елина” в Пампорово.

Обяд.

Занимания по интереси с аниматор.

Вечеря.

Нощувка

 

Ден 2.

Закуска.

Поход до „Каньона на водопадите”.

Походът е по изградена екопътека на Еленската река, която се вие през гората. По пътеката може да се видят десетки водопади, като най-големият е „Орфей” и е с пад на водата 68 метра.

Връщане в хотела.

Обяд.

Занимания по интереси с аниматор.

Вечеря.

Нощувка

 

Ден 3.

Закуска.

Посещение в Националната астрономическа обсерватория в Рожен.

Националната астрономическа обсерватория Рожен е открита официално на 13 март 1981 г., но редовната наблюдателна дейност по научни програми стартира

от септември 1979 г. Тя е най-голямата астрономическа обсерватория на Балканите и въобще в този район на Югоизточна Европа. Намира се в Родопите, изградена е на връх „Св. Дух“, над местността Рожен, близо до Чепеларе. Стопанисва се от Института по астрономия на Българската академия на науките.

Свободно време.

Връщане в хотела.

Обяд.

Занимания по интереси с аниматор.

Вечеря.

Нощувка

 

Ден 4.

Закуска.

Отпътуване за Смолян.

Град Смолян е разположен по реките Черна и Бяла на важен кръстопът. Градът е образуван на 18 юни 1960 г. от двата града Смолян и Устово и селата Райково и Езерово.   Името на Смолян идва от славянското племе смоляни, които населявали този край. Смята се, че селището датира от дълбока древност. Носило е имената Езерово, Ахъ Челеби, Пашмакли и др. Според античния гръцки историк Херодот този край е бил населен с траки около 2500 – 3000 години преди началото на нашето летоброене.

Старогръцки източници свидетелстват, че родопското светилище на Дионисий било издигнато на високия връх Зилмисос. С този район се свързва и пребиваването на Орфей.

Посещение в Планетариума в Смолян.

Най-големият Планетариум с астрономическа обсерватория в България се намира в планинския град Смолян. Той започва своята дейност през 1975 г. и е един от най-посещаваните туристически обекти в града.
Планетариумът осъществява изследователска, образователна и популяризаторска дейност.

В „Сърцето” на Планетариума се намира кръглата звездна зала с куполообразен таван и диаметър 12.5 м и 150 места. В центъра й е разположен основният проектор - планетариум за космически полети (RFP), който създава изкуствено звездно небе, точно копие на истинското. Уредът позволява точното възпроизвеждане на движенията на небесната сфера, Слънцето, Луната и планетите, различни астрономически обекти и явления.

Куполът на обсерваторията към Планетариума е висок 3 м. Под него е монтиран телескоп – рефлектор. В планетариума има още няколко телескопа, с чиято помощ при ясно небе може да се наблюдава Слънцето и активните области от слънчевата фотосфера през деня, а всяка сряда вечер - Луната, планети, двойни звезди, звездни купове, мъглявини, галактики и др.

На астроплощадката са построени слънчев часовник и вертикален гномон, както и наблюдателна платформа, на която се монтират малки подвижни телескопи. Гномонът е прост древен астрономически уред - отвесен прът на хоризонтална площадка, по чиято сянка може да се измери положението (височината и посоката) на Слънцето в небето.

Свободно време.

Връщане в хотела.

Обяд.

Занимания по интереси с аниматор.

Вечеря.

Нощувка

 

Ден 5.

Закуска.

Занимания по Ориентиране в природата с карта и компас.

Обяд.

Почивка.

Занимания по Ориентиране в природата с карта и компас.

Свободно време.

Вечеря.

Нощувка

 

Ден 6.

Закуска.

Отпътуване към София.

Посещение на Палеонтологичния музей в Асеновград.

Палеонтологичният музей в Асеновград е основан през 1990 г. като филиал на Националния природонаучен музей в София. Създаден е благодарение на впечатляващото количество фосили, събирани в продължение на три десетилетия от учителя по биология Димитър Ковачев с помощта на ученици от местната гимназия. По своя обем това е най-голямата в България колекция от неогенски гръбначни животни, основно копитни бозайници. Научната колекция от бозайници към 2013 г. наброява над 25 000 образци от повече от 40 вида.

Пристигане в Пловдив.

Обяд.

Кратка разходка из центъра на Пловдив - Античния стадион, Стария Пловдив и свободно време.

Пристигане в София.

 

ЦЕНА: определя се според датата, мястото на тръгване, хотелите, броя на участниците

 

Според конкретните изисквания в програмата може да бъдат включени други обекти или дейности, както и да отпаднат някои от посочените.

 

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

- 5 нощувки НВ (обяд и вечеря) в луксозния хотел Елина 3* в Пампорово

- 6 обяда в ресторанта на хотела или в ресторант до посещавания обект

- Транспорт с комфортен климатизиран автобус

- Екскурзоводско обслужване и анимация

- Входни такси и беседи в посещаваните обекти

- Застраховка