Екскурзии Почивки Круизи

bg en tr
оферта: цена до:
 
София
бул."Витоша"131 А
Тел.:
02 468 90 61
02 465 31 96
0895785566
0895672582
КОНТАКТИ ЕКЗОТИКА ТАЙЛАНД УИКЕНДИ БЪЛГАРИЯ двудневни БЪЛГАРИЯ еднодневни  
По държави

Подземната перла на България - Етрополски манастир, водопада „Варовитец”, пещерата „Проходна”, пещерата „Съевата дупка”, 2 дни, ОФЕРТА 12009

Подземната перла на България

 

София, Етрополски манастир, водопада „Варовитец”, пещерата „Проходна”, пещерата „Съевата дупка”, София

 

Продължителност: 2 дни

Подходящ период за провеждане: от април до октомври

 

ПРОГРАМА:

Програмата предлага запознаване с неповторимите карстови образования на водата. Посещават се две от емблемите на българската природа Пещерите „Проходна” и „Съевата дупка”. Пътувайки към водопада „Варовитец” се прави кратка спирка в Етрополския манастир – център на калиграфско–художествената книжовна школа.

 

Ден 1.

Отпътуване от София по магистрала Хемус към Етрополе.

Посещение на Етрополският манастир - на около 5 км източно от Етрополе.  Известен е още с името "Варовитец" заради варовиковия камък, с който е изградена манастирската църква. Основан е още в средновековието (1158 година).

Преданието свързва възникването на обителта с името на св. Иван Рилски, който се установил в една от пещерите в близката местност Варовитец преди да се оттегли като отшелник в Рила.

През ХVІ и ХVІІ век Етрополският манастир е едно от най-значимите книжовни и просветни средища по българските земи. В него възниква и се развива прочутата Етрополска калиграфско-художествена книжовна школа. Тук са творили множество преписвачи, съставители на църковни сборници, художници, които разгърнали широка дейност за запазване на българската писмености и книжнина.

Неведнъж Етрополският манастир е бил посещаван от Васил Левски, като дори е запазено скривалището на Апостола. 

Обяд.

Разглеждане на карстовият извор Варовитец, който образува красив водопад. Етрополският водопад Варовитец е поредното водно чудо на природата. Представлява една широка, прозрачна, пищно нагъната и приятна водна завеса. Висок е около 12 метра. Водите му мият обилно склона под него.

Свободно време за игри сред природата.

Отпътуване за Луковит

Вечеря и нощувка

 

Ден 2.

Закуска

Отпътуване за пещерата „Проходна” илиБожиите очи”.

Карлуково е село в Северна България (община Луковит, област Ловеч) на 80 км североизточно от София. В Карлуковския район се наблюдават много и различни карстови форми. Известни са над 600 пещери, за някои от които има свидетелства, че са били обитавани от праисторически времена.

Посещение на Националния пещерен дом „Петър Трантеев”, вкопан в скалите на дерето на река Искър.

Разглеждане на най-известната пещера в района - „Проходна” с най-дългия пещерен тунел в България (дължина 362 м и височина на входовете над 40 м).

Пещератае е известна още и като „Божиите очи”. Двата елипсовидни отвора „Очите”, които пропускат естествена светлина в средната зала, са получени вследствие на ерозията от просмукващите се води.

Пещерата „Проходна” е обявена за природна забележителност и е предпочитано място на любителите на екстремни спортове, включително бънджи скокове.

В пещерата е сниман българския  филм „Време разделно“.

Обяд.

Отпътуване за пещерата „Съевата дупка”  – „Подземната перла” на България.

Името на пещерата идва от двамата братя - Съе и Сею, укривали се в нея от турците по време на робството. Дълга е около 400 метра, на 70 метра под земята в нея тече река, а температурата целогодишно е в границите от 7 до 11 градуса по Целзий. Предполага се, че е образувана преди около 3,5 милиона години. Била проучена за пръв път през 1883 година от професор Златаров, а 10 години по-късно неговия пример последвали и братята Шкорпил. През 1963 година „Съева дупка” е обявена за природна забележителност и заедно с Ягодинската пещера са едни от най-красивите пещери на България.

Най-големият сталактит в нея има обиколка от 60 метра.

Акустиката на зала „Хармана” в пещерата е забележителна, затова тук са пели много хорове.  В нея са пели Емил Димитров, Лили Иванова, хорът на миньорите от Донбас, детският хор на Българското национално радио и др. В тази зала могат да се видят и единствените в България "хеликтити". Това са наклонени сталактити. Причина за това е постоянното въздушно течение, което отклонява посоката на капките вода встрани.

„Съева дупка” е приказен свят, сътворен от разнообразни по форма и големина сталактити, сталагмити и сталактони, обагрени във всички възможни цветови нюанси, който напълно оправдава ласкавото название на тази пещера -"Подземната перла" на България.

Отпътуване за София.

 

ЦЕНА:

определя се според датата, мястото на тръгване, хотелите, броя на участниците

 

Според конкретните изисквания в програмата може да бъдат включени други обекти или дейности, както и да отпаднат някои от посочените.

 

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

- 1 нощувки на база HB (закуска и вечеря) в хотел в Луковит

- 2 обяда

- Транспорт с комфортен климатизиран автобус

- Екскурзоводско обслужване и туристическа анимация

- Входни такси и беседи в посещаваните обекти

- Застраховка