Екскурзии Почивки Круизи

bg en tr
оферта: цена до:
 
София
бул."Витоша"131 А
Тел.:
02 468 90 61
02 465 31 96
0895785566
0895672582
КОНТАКТИ ЕКЗОТИКА ТАЙЛАНД УИКЕНДИ БЪЛГАРИЯ двудневни БЪЛГАРИЯ еднодневни  
По държави

Тракийски градове в западната част на Горно Тракийската низина - Септември, тракийския град Емпорион Пистирос, селищна могила Юнаците - „Градът на птиците“, Пазарджик, 1 ден, ОФЕРТА 12007

Тракийски градове в западната част на Горно Тракийската низина

 

Маршрут: София, Септември, тракийския град Емпорион Пистирос, селищна могила Юнаците - „Градът на птиците“,  Пазарджик, София

 

Продължителност: 1 ден

Подходящ период за посещение: от март до октомври

 

ПРОГРАМА:

Програмата предлага посещение на тракийския град Пистирос и селищна могила „Градът на птиците“

 

Отпътуване за Септември.  

Посещение на тракийския град Емпорион Пистирос. Ще имате възможност да видите останките на тракийския град, който според някои учени е създаден от древногръцки търговци на територията на тракийското племе Беси и е пример за мирното съжителство на траки и гърци и е единствения търговски център, създаден от древните гърци във вътрешността, а не на морето.

Според други учени обаче това е типичен тракийски царски град, основан по времето на първите царе на Одриската държава – Терес или Ситалк.

Въпреки споровете едно е ясно, че Пистирос  е изиграл огромна роля в икономическия и културния живот на древна Тракия. Емпорион Пистирос, чието име стана известно благодарение на открития през 1990 г. надпис на старогръцки език, е поддържал тесни икономически връзки с най-важните икономически центрове на Егейска Тракия.

Разкопките разкриват източната крепостна стена с порта, кули и бастион, изградени от каменни блокове по подобие на укрепителната система на Тасос, улици с каменна настилка, сгради с каменни основи и добре изградена канализационна система.

Емпорион Пистирос, създаден под попечителството на тракийските царе, се явява като ключов център при износа на метали от Тракия за Гърция. В Тракия освен износ на метали се организират и ювелирни производствени ателиета. Откритите в Пистирос поти, духала, щампи, матрици, калъпи и др. са свидетелство за развитието тази дейност тук. След опожаряването на емпориона от келтите в началото на III в. пр. Хр. върху неговите руини възниква селище за производство на фибули и др. украшения от желязо, бронз и сребро.

Посещение на археологическия музей в град Септември.

Разглеждане на експозиция, която представя  основните направления от живота и дейността на древните жители на Пистирос – контакти и търговия, градоустройство и архитектура, занаяти и производство, бит и ежедневие, религиозни вярвания. Ще имате възможност да видите: надписът от Пистирос (най-ранният досега, издаден от тракийски владетел, наследник на Котис I);  монети на тракийски владетели (музеят е с най-богатата колекция от монети на тракийски владетели); единствената открита на територията на България колективна находка от отпечатъци от пръстени - печати, свързани със сключване на търговски сделки; колективна находка от калъпи за бронзови изделия, образци на тракийската торевтика; богатата колекция разнообразни форми на рисувана и чернофирнисова гръцка керамика; колективната находка от 552 сребърни и златни монети на македонските владетели  Александър III Велики, Деметрий Полиоркет, Лизимах и Селевк I и др.

 

Отпътуване в посока селищна могила Юнаците, известнаа като „Градът на птиците“, в която са разкрити останки от поне 30 селища, изграждани постепенно едно над  друго, което свидетелства за обитаването в течение на над 6000 години, през различни периоди и от различно население. Могилата е един от най–важните обекти за проследяване  развитието  на културата в Тракия през Ранната бронзова епоха, като са установени 17 строителни хоризонта. Проучванията до момента показват, че най-ранното селище вероятно се отнася към началото на халколита (началото на V хилядолетие пр. Хр.). То е имало значителна площ – около 100 – 120 000 m2. Изследванията на селищата в могилата от халколитната епоха  разкриват високата духовна и материална култура на техните обитатели. Сградите са със стабилна архитектура, а в някои случаи стените им са украсени с бяла и червена боя. В и около тях са разкрити различни ями за съхранение на хранителни продукти, включително и специфични хранилища за месо. Керамичните съдове впечатляват с качеството си и с разнообразието от форми и украса. Типичният домашен инвентар включва сечива от камък, кремък, кост, рог, а понякога и от мед. Разнообразните антропоморфни, зооморфни и орнитоморфни фигури, както и синкретичните комбинации между тях, разкриват някои аспекти от вярванията на халколитното население. Впечатляваща е богатата колекция от фигурки на птици. В селищна могила Юнаците е засвидетелствана и една от най-ранните „хирургични операции“ в Европа – ампутация на китка на жена, която е успешно зараснала и жената е използвала ръката си години след това. Последното халколитно селище в Юнаците е унищожено при вражеско нападение.

Посещение на Историческия музей  в град Пазарджик.

По време на това посещение ще имате възможност да се запознаете с предметите, открити при археологически проучвания в Селищна могила Юнаците, определена от специалистите като най-ранния град в Европа, възникнал на това място още през 4700-4600 г. пр. Хр. Представена е колекция от оръдия на труда, култова пластика и керамични съдове от халколита и бронзовата епоха, като особено място заемат остродънните чаши „тип Юнаците“.

В Лапидариума на музея може да се видят: статуи, пътни колони, жертвеници, култови фигури от камък. Показани са и архитектурни елементи – бази, капители, колони, архитрави.

 

Отпътуване за София.

 

ЦЕНА:

определя се според датата, мястото на тръгване, хотелите, броя на участниците

 

Според конкретните изисквания в програмата може да бъдат включени други обекти или дейности, както и да отпаднат някои от посочените.

 

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

- Транспорт с комфортен климатизиран автобус

- Екскурзоводско обслужване и туристическа анимация

- 1 обяд

- Входни такси и беседи в посещаваните обекти

- Застраховка