Екскурзии Почивки Круизи

bg en tr
оферта: цена до:
 
София
бул."Витоша"131 А
Тел.:
02 468 90 61
02 465 31 96
0895785566
0895672582
КОНТАКТИ ЕКЗОТИКА ТАЙЛАНД УИКЕНДИ БЪЛГАРИЯ двудневни БЪЛГАРИЯ еднодневни  
По държави

Красотата на Врачанския Балкан - ждрелото „Вратцата”, пещерата „Леденика”, Враца, 1 ден, ОФЕРТА 12005

Красотата на Врачанския Балкан

 

София, ждрелото „Вратцата”, пещерата „Леденика”, Враца, София

 

Продължителност: 1 ден

Подходящ период за посещение: от април до октомври

 

ПРОГРАМА:

Програмата предлага разглеждане на два от най-красивите природни обекти в България – ждрелото „Вратцата” и най-посещаваната благоустроена българска пещера „Леденика”. Посещава се и Етнографско-възрожденския комплекс във Враца и Музеят на файтоните.

 

Ден 1.

Отпътуване с автобус от София за Враца (100 км)

Разглеждане на ждрелото „Вратцата”, дало името на днешния град Враца. Малката река Лева (Въртешница), която събира водите си от заравненото било на Врачанска планина, образува дълбокия Згориградски пролом. Тази малка река, като че с трион разрязва високите изправени варовици и пясъчници на планината и в най-тясната си част образува ждрелото Вратцата.

Според преданията в римско време отворът между отвесните скали в началото на ждрелото е бил преграден с огромна желязна врата, която контролирала движението по пролома и защитавала населението в долината на река Лева от чужди нашественици.

Отпътуване за пещерата „Леденика”.

Къщичката на баба Яга”, „Жената на Великана”, „Дядо Коледа”, красиви синьо-бели водопади ... Ще ги видите, застинали в безвремието на Леденика – една от най-красивите пещери у нас. Тези причудливи карстови образования, формирали се в продължение на хиляди години, посрещат туристите повече от половин век.

Името си Леденика носи от ледените сталагмити, сталактити и сталактони, които се образуват през зимата в началото близо до входа. В пещерата има малко, немного дълбоко синтрово езеро, което според едно поверие изпълнява желанието на всеки, който потопи ръката си в него.

Влизайки в пещерата ще Ви посрещнат първите три зали – Преддверието, Малката зала и Концертната зала (в нея са изнесени първите концерти под земята у нас). В „Голямата пропаст” е образуван най-красивият бял водопад (калцитно образование, наподобяващо вкаменен водопад). По железни стълби най-големите смелчаци могат да достигнат до „Седмото небе”.

Обяд. Отпътуване за Враца.

Посещение на Етнографско-възрожденския комплекс в града - няколко къщи-музеи, църква и училище.

Там в отделна сграда се намира и единственият в България музей на файтоните - колекция от карети, файтони и модерни (за времето си) коли.

Там някъде се намира една бричка. Думата „бричка”, преди да започне да се използва в смисъла на „стара, очукана кола, таратайка и бракма”, е означавало „малка покрита кола, теглена от коне”.

 Причината да съществува такава колекция е един много талантлив и напредничав човек – Мито Орозов, живял във Враца. Той бил самоук майстор на коли, известен със своето трудолюбие и новаторски идеи. През 1883 година създава малка работилница, която постепенно прераства във фабрика. В своя пътепис „София – Мездра – Враца” Алеко Константинов, срещнал се лична с Орозов, пише: „... Най-отрадно (радостно) впечатление ми направи фабриката на Орозова или по-вярно самата личност на Орозов. Орозов? Was ist das? ще попита гордият столичанин... Я си снеми калпака, приятелю, поклони се на г-н Орозова и пожелай да се народят в България повече такива труженици! Орозов е един беден самоук, който от правене на врачански бастони и табакери е достигнал да построи една фабрика, в която той и десетина работника изработват най-елегантни кабриолети и файтони.”

Свободно време.

Отпътуване за София.

 

ЦЕНА:

определя се според датата, мястото на тръгване, хотелите, броя на участниците

 

Според конкретните изисквания в програмата може да бъдат включени други обекти или дейности, както и да отпаднат някои от посочените.

 

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

- Транспорт с комфортен климатизиран автобус

- Екскурзоводско обслужване и туристическа анимация

- 1 обяд

- Входни такси и беседи в посещаваните обекти

- Застраховка