Екскурзии Почивки Круизи

bg en tr
оферта: цена до:
 
София
бул."Витоша"131 А
Тел.:
02 468 90 61
02 465 31 96
0895785566
0895672582
КОНТАКТИ ЕКЗОТИКА ТАЙЛАНД УИКЕНДИ БЪЛГАРИЯ двудневни БЪЛГАРИЯ еднодневни  
По държави

Долината на розите и тракийските царе Панагюрище, Стрелча, Старосел, Хисаря, Скобелево, Казанлък, Карлово, Чавдар, 3 дни, ОФЕРТА 12006

 

Долината на розите и тракийските царе

 

Маршрут: София, Панагюрище, Стрелча, Старосел, Хисаря, Скобелево, Казанлък, Карлово, Чавдар, София

 

3 дни/2 нощувки

Подходящо време за пътуване – от април до октомври

 

ПРОГРАМА:

Тази културно-историческа туристическа програма обединява две от богатствата на България – розата и богатото тракийското наследство.

Посещението на Розовата долина разкрива безкрайните градини с маслодайни рози, от които се произвежда прочутото розово масло, като се съчетава с опознаване на културно-историческото и археологическо тракийско наследство по нашите земи.

 

Ден 1.

Отпътуване с автобус от София за Панагюрище (100 км)

Панагюрското златно съкровище, множеството археологически находки, както и уникалните гробни съоръжениям открити край Стрелча и Старосел, са доказателство за високата материална и духовна култура на местните тракийски племена, обитавали Панагюрският край през бронзовата и желязната епоха. 

Посещение на Историческия музей в Панагюрище. Екскурзоводска беседа.

Историческият музей има следните отдели: Археология, Етнография, Българските земи ХV-ХІХв, Нова и най-нова история и Природа.

Обяд в Панагюрище.

Отпътуване за Стрелча (20 км)

Разглеждане на Историческия музей в Стрелча. Експозициите на музея са разположени в къща, специално строена за музей по прототип на къщата на чорбаджи Нешо Грозев. Изложените експонати са обособени в три отдела: „Археология”, „Българските земи XV-XIX век” и „Художествен”, по един във всеки от етажите на къщата.

Част от експонатите, съхранявани в музея са намерени при разкопките на Тракийския комплекс Хероон „Жаба Могила“ до Стрелча.

Възможност за пешеходна разходка с планински водач до трите скални мегалитни тракийски светилища „Кулата”, „Скумсале” и „Качулата”.

Отпътуване за Старосел (30 км)

Разглеждане на Тракийския храмов комплекс, където траките са изпълнявали религиозни церемонии, свързани с култа към Великата богиня-майка, нейния син Слънцето и Орфей.

Отпътуване за Хисаря (30 км)

Вечеря.

Нощувка.

 

Ден 2.

Закуска.

Автобусна обиколка на Хисаря - Хисарската късноантична крепост, от която са запазени стените, опасващи древния град, наречен Диоклецианопол, централната порта, наречена Камилите. Зад крепостните стени са се намирали различни сгради – казармени постройки, терми, църкви и некрополи. Римската гробница, където се забелязват красиви цветни стенописи, които са частично запазени.

Отпътуване за село Скобелево (60 км)  

Посещение на Етнографски комплекс „Дамасцена” в самото сърце на Розовата долина.

Разглеждане на Етнографската сбирка с предмети от бита, използвани през 19 и началото на 20 век, на Старинната гюлапана (стара инсталация за розоварене) отпреди 350 години и на Съвременната инсталация (дестилерия) за производство на розово масло. Музейната експозиция показва различни методи за производство и съхранение на розово масло. Обиколката в етнографския комплекс показва традиционни стари занаяти, характерни за този район.

Отпътуване за Казанлък (30 км)

Обяд.

Посещение на Историческия музей „Искра“, който запознава с богатата материална и духовна култура на Казанлъшкия край.

В музея може да се видят постоянните експозиции на отделите „Археология”, „Възраждане”, „Нова история”, „Етнография” и „Най-нова история”. Интерес за туристите представляват колекциите от костени сърпове (единствената в Югоизточна Европа), средновековна керамика, хладно и огнестрелно оръжие, накити и носии от бита на казанлъчани в миналото.

В новата трезорна зала са изложени най-новите златни, сребърни и бронзови находки от тракийските храмове-гробници в региона. Те включват уникалния златен венец на Севт III, неговите шлем и наколенници, цялостна златна и сребърна конска амуниция а също така и рядка колекция от монети и други предмети от тракийската епоха.

В Казанлъшката долина са регистрирани около 1500 надгробни тракийски могили. Около 150 от тях са разкопани и проучени. Открити са около 15 добре запазени подмогилни гробници-храмове. По-голямата част от тях са уникални със своята архитектура и пространствено решение.

Музеят опазва, изследва и популяризира цялото историческо наследство на Казанлъшкия регион, както и на всички тракийски гробници от Долината на тракийските владетели.

 Посещение на Етнографски комплекс „Кулата” - етнографски експозиции, които показват градски и селски бит на средната класа на казанлъшкия регион от края на XIX в. Интересно е проследяването на прехода от традиционния селски към градски бит, навлизането на европейския бит и култура в живота на казанлъчани, което е свързано с търговията на розово масло по света.

Настаняване

Вечеря.

Нощувка

 

Ден 3.

Закуска

Посещение на Музея на розата в Казанлък.

Експозицията на музея включва над 15 000 експоната, свързани с розобера и розопроизводството от цяла България и показва оригинални снимки и документи за развитието на розопроизводството, инструменти за обработка на розови градини, съдове за съхранение и износ на розово масло и вода. В Музея на розата са направени възстановки на склад за розово масло и на първата лаборатория за изследване на розовото масло, създадена през 1912 г.

Една от най-големите атракции в музея е съд за розово масло, който за последен път е използван през 1947 г., но от него все още се разнася силен аромат на рози.

Посещение на Тракийска гробница Казанлък - един от най-значителните паметници на тракийската култура в българските земи, включен в листата на световното културно наследство на ЮНЕСКО

Световната си известност паметникът дъл­жи на забележителните стенописи в коридора и куполното помещение - едни от най-добре запазените произведения на античната живопис от ранноелинистическата епоха.

Отпътуване за Карлово (60 км)

Обяд.

Посещение на Исторически музей в Карлово

Богатата експозиция дава възможност да се проследи историята на Карловския регион от праисторическата, античната и средновековната епоха. Изложби показват някои от занаятите, изделията и инструментите, които са съществували в Карловско, представено е развитието на образователното дело и участието на населението в борбата за църковна независимост. Специално внимание е отделено на дарителите от Карлово, сред които и най-големите български благодетели, родени в града, Евлогий и Христо Георгиеви.

Отпътуване за Чавдар (80 км)

Разглеждане на Арехеологическият парк "Тополница" до село Чавдар.

Там са намерени доказателства за една от най-старите култури в Югоизточна Европа.
Интересни са неолитните жилища, изградени по план и реконструкция на намерените останки от раннонеолитно селище, датирано от преди 7000 години.
В парка са включени работилници за каменни оръдия, керамични съдове, обработване на кожи.
В експозиционната зала се проследява историята на намерените седем културни пласта в селищната могила.

 

Отпътуване за София (80 км)

 

ЦЕНА: определя се според датата, мястото на тръгване, хотелите, броя на участниците

 

Според конкретните изисквания в програмата може да бъдат включени други обекти или дейности, както и да отпаднат някои от посочените.

 

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

- 2 нощувки на база HB (закуска и вечеря) в хотели в Хисаря и в Казанлък

- 3 обяда – в Панагюрище, Казанлък и Карлово

- Екскурзоводско обсклужване

- Транспорт с комфортен климатизиран автобус

- Входни такси и беседи в посещаваните обекти

- Застраховка