Екскурзии Почивки Круизи

bg en tr
оферта: цена до:
 
София
бул."Витоша"131 А
Тел.:
02 468 90 61
02 465 31 96
0895785566
0895672582
КОНТАКТИ www.exotic-ines.com ЕКЗОТИКА ТАЙЛАНД ПОЧИВКИ ЛЯТО 2018 УИКЕНДИ  
По държави

ТУРЦИЯ, полезна информация за Турция и курортите в Турция

 

ТУРЦИЯ, полезна информация за Турция и курортите в Турция
 
Почивката в Турция винаги е незабравима, заради съчетанието от източен колорит и западно обслужване. Турското крайбрежие е едно от най-популярните места за отдих.
Тайната на успеха за тази популярност е много проста - големият избор на хотели и широкият спектър от цени, както и благоприятният климат правят сезона в Турция практически целогодишен. Турция ще ви даде възможност да да усетите прословутия "ритъм на живота" - ритъма на античната история и загадъчния Изток, хилядолетната традиция в гостоприемството и последните новости в туристическата индустрия и отдиха.
"Турския портфейл хотели" се обновява непрекъснато - всяка година по крайбрежието стартират нови хотели, стремящи се да превъзхождат съседите си по разкош, предлагани услуги и ниво на обслужването.
 
ИНФОРМАЦИЯ ЗА КУРОРТИТЕ В ТУРЦИЯ
Почивката в Турция е необикновено популярна сред туристите в целия свят.
Турция е своеобразен мост между изтока и запада. Тук се срещат древност и съвременност, национален колорит и модернистичен стил. Всичко това, несъмнено прави Турция необикновено привлекателна за почивка. Всеки, който поне веднъж е бил в Турция, знае, че почивка тук означава високо качество, комфорт и не на последно място - достъпни цени.
 
Анталия
Анталия, древен град и международно летище, център на курортна зона, привлича туристи с богатото си историческо наследство и уникална природа. Анталия е основана през 159 година преди новата ера, от крал Пергамоя Атталус и получава името Атталия. Градът е богат на исторически паметници, в това число Вратата на Адриан, издигната в чест на римския император Адриан през 130 година от новата ера.
 
Кушадасъ
В превод от турски език „Кушадасъ“ означава „птичи остров“. Градът е получил това име заради разположените наблизо острови, където от стари времена гнездят птици. На един от тези острови се намира генуезката крепост от XVI век – главната забележителност и символ на Кушадасъ. Бреговата линия на този участък от Егейско море е силно нарязана, малки дюни се редуват със скалисти брегове, спускащи се към морето и нешироки, но дълги плажове със ситен светъл пясък.Най – големият плаж – градският, се намира практически в центъра на Кушадасъ. На 2 км от него е разположен Ladies' Beach, а на протежение от близо 30 км се простира знаменитият Long beach, около който са концентрирани най – големите и съвременни хотели 4* и 5*. Неотдавна там бе обирудван и нов плаж – Pigale, където сега се намира цял комплекс за спортни развлечения с басейни, тенис – кортове и спортни зали. Още един аргумент в полза на Кушадасъ – има два огромни аквапарка – AQUA FANTASY и ADALAND. Но главното предимство на този курорт е изключителната екксурзионна програма – съвсем наблизо се намират древния град Ефес и домът на Дева Мария; останките на Троя; град Дида и Йонийския храм на Аполон; това е и най – близкият курорт до прочутото с своите белоснежни извори Памуккале.
 
Бодрум
Една от главните причини, поради която стотици хиляди туристи ежегодно избират Бодрум за място на своята почивка, е нощния живот, великолепната възможност да се докоснат до древната история на града и неговите архитектурни паметници, а също така и милионите възможности за любителите на пазаруването.
 
Алания
Алания, основана през 4 век преди новата ера, по времето на Римската империя, е била известна база на пиратския флот известна като Коракесион. Плячката от пиратските набези се укривала в крепост, която едновременно е служела и като щаб.
Днес Алания е млад, динамично развиващ се курорт с евтини хотели, кафета, барове и дискотеки и отлични пясъчни плажове.
 
Белек
Региона Белек, разположен на 30 км югозападно от Анталия е най-новия курорт в Турция.На безкрайните пясъчни средиземноморски плажове се намират ред комфортни хотели, построени и оборудвани по последната дума на техниката. В Белек са разположени основно 4 и 5 звездни хотели и клубове. Лятото в Белек се стичат многобройни туристи от различни страни, а през зимата почиват известни спортни отбори.
 
Кемер
Кемер е разположен на средиземноморското крайбрежие на 42 км юго-западно от гр. Анталия и съвместява съвременната атмосфера на привлекателното пристанище с традиционен турски полъх на кафе, носещ се по брега на плажа.
На практика плажовете са два - един градски, каменист предлагащ разнообразие от водни спортове и увлекателни яхтени круизи, а другия - пясъчно-каменистия плаж "Лунна Светлина", където цитрусовите дървета създават привлекателна сянка, а възвишенията на хълмовете зад града формират драматичен заден план. След плажа, можете да се разходите сред многобройните магазини, барове, ресторанти, или застанали на пристанището с разхладителна напитка в ръка, да наблюдавате отплаването и пристигането на луксозните яхти, домуващи тук.
 
Мармарис
В последните години Мармарис придоби славата на истински европейски курорт, не затихващ нито денем, нито нощем. Древност и съвременност, както навсякъде в този район на Турция съседстват на всяка крачка: център за любителите на подводния спорт, се намира на две крачки от постройките на древните гърци, а със съвременен катер, можете за няколко часа да посетите легендарния остров Родос, където някога се е намирало едно от чудесата на света - Родоския колос.
 
Сиде
Гръцките колонисти първи са се заселили тук през 7 век преди новата ера. Но названието на града не е гръцко, а анатолийско и означава "гранат" - символ на плодородието. Сиде става оживен търговски център, който дължи разцвета си не само на пиратството, но и на търговията с роби. Сиде достига зенита на своя разцвет през втори век, при римляните, но след завоюването му от арабите постепенно губи значението си.
Сиде, заобиколен от съвременни туристически комплекси, днес се явява един от най-оживените курорти в турския юг.
 
Фетие
Фетхие е царството на уединения отдих в луксозни, аристократични клубове. Това е идеалното място за бавни разходки, а радушното гостоприемство на местните жители и чистия въздух допълват усещането за райско блаженство. Парапланеристите пък, са избрали Фетхие за своя столица.
 
ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТУРЦИЯ:
Време : Същото като българското.
Празници и неработни дни : 1 януари (Нова Година), 23 април (Ден на независимостта и Ден на децата), 1 май, 19 май (Ден на Ататюрк), 30 август (Ден на победата), 29 октомври (Ден на републиката), различни религиозни празници.
Национални особености : По мюсюлманските традиции, влизайки в джамия или частна къща, трябва да си свалите обувките. Турците се отличават със честност и вежливост. Беседата не трябва да започва от основната тема, трябва да проявите сдържаност. На турците им е приятно, ако някои фрази бъдат произнесени на родния им език.
География : Турската република заема територия от 780576 кв. км. На север е Черно море, на юг - Средиземно море, на запад - Егейско море и Мраморно море. В Европа Турция има граници с България на север, Гърция на запад, Грузия и Армения в Кавказ, и с Иран и Ирак на изток, и със Сирия между реките Тигър и Ефрат. На турското крайбрежие можете да видите всички видове плажове, започвайки от необятни пясъчни и се стигне до малки каменисти заливи.
Климат : Субтропичен средиземноморски - горещо лято (между +23 С и +33 С ) и топла зима (меджу +13 С и +15 С). Най-добре е да пътувате за Турция през пролетта или есента - от април до юни и от септември до октомври.
Население : около 63 млн. души. По-голямата част от населението е турско, около 10 милиона кюрди, 1 млн. араби, някойко десетки хиляди гърци, арменци и евреи.
Език : Турски. В градовете и туристическите центрове също така се употребяват английски, немски и френски.
Религия : По-голямата част от населението са мюсюлмани - сунити. Голяма част от населението е религиозна и много сфери от обществения живот с пропити с исляма.
Валута : Турска лира (YTL). В обращение са банкноти от 5, 10, 20, 50 и 100 нови турски лири
Валутен обмен : Можете да обмените валута в обменните бюра и в банките, както и в хотелите. Банките обикновено са отворени в делнични дни от 8 :30 до 17 часа. Почивката е от 12 до 13 :30.
 
След паспортните и митнически формалности и след като си получите багажа, заедно с представителя на партньорите ни в Турция се качвате в автобуса за трансфер до избрания от Вас хотел. Внимателно изслушайте информацията, която съпровождащият ще Ви съобщи по пътя към хотела. Молим Ви да се отнесете сериозно към инфосрещата, часа за която ще определи Вашият екскурзовод.
На тази среща ще получите информация за курорта, възможните екскурзии и друга полезна информация.
В случай, че си изгубите паспорта, самолетния билет или багажа, Ви молим незабавно да информирате за това представителя на партньорите ни в Турция, който ще Ви помогне да решите възникналия проблем.
Полезни телефони : относно всички възникнали въпроси по време на Вашия престой в Турция се обръщайте към Вашия гид, чийто мобилен телефон ще Ви бъде даден заедно с всички документи за пътуването от фирмата ни.
Хотел : освобождаването на стаите в деня на заминаване трябва да бъде до 12:00 ч. Багажа си можете да оставите в багажното отделение на хотела. Заплащането на допълнителните услуги (телефон, мини бар, ресторант и т.н.) трябва да се осъществи преди пристигането на автобуса за трансфера.
Митнически правила : Вносът на каквато и да валута в Турция е свободен, износът е ограничен : можете да изнасяте турски лири само в еквивалент, равен на $1000. Турската валута е много неустойчива, затова не обменяйте валута до пристигането си в страната, не обменяйте веднага всичките си пари, не приемайте банкноти и монети с по-малка стойност от гореизброените - всичко останало вече е извън обращение.
На летището в Турция задължително посочете в декларацията всяко електронно оборудване, антикварни предмети и скъпоценности (наличието им може да бъде проверено при напускане на страната). Безмитен внос: 400 цигари или 50 пури, или 200 грама тютюн, 5 (по 1000 мл) или 7 (по 700 мл) бутилки спиртни напитки, от които не повече от 3 могат да бътат от един вид, одеколон - 2 литра, парфюми - 1 литър, подаръци на стойност не по-голяма от 500 $, хранителни продукти за лично ползване. Забранен е вносът на наркотици и лекарства, съдържащи голяма доза наркотични вещества и оръжия. Разрешен е износът на:
Подаръци: нов килим с документ, доказващ покупката, старинни предмети, за тях се изисква документ от съответния музей;
- износът на антики от Турция е забранен;
- ценни лични предмети могат да бъдат изнесени от страната, ако са били декларирани при внасянето им или ако се покаже документ, потвърждаващ легалното им придобиване в Турция.
Транспорт : Автобусът е най-популярното превозно средство в пределите на Турция. Средната стойност на билета в градовете е 200 хиляди турски лири - половин USD долар. Средната стойност на 1 км. превоз с такси е 1,5 US долара. Нощно време - от 24 :00 до 06 :00 часа работят с фиксирана сума за превоз. В малките градове като Белек движението на транспорта приключва към 20 :00. Във всеки град има и характерния транспорт - долмуш (маршрутно такси), което пътува по определен маршрут, без да има установени спирки, а шофьорът спира на необходимото място по молба пътниците.
Електричество : 220 V.
Връзка : Всички видове телефонна връзка са платени. Разговорът от хотел излиза доста по-скъпо, отколкото от уличен телефон. Уличните телефони са разположени в близост до хотелите, във всички курортни градове. Кодът на България е 359, на София - 2.
Магазини : Евтините изделия от кожа, памук, украшенията от злато, оникс и мед, са направили Турция една от най-привлекателните страни за покупки. Освен това, нефиксираните цени на стоките позволяват на туристите да се пазарят с продавачите. Магазините обикновено работят от 9 :30 до 19 часа. Почивката е от 13 до 14 часа. Почивен ден - неделя. Покритият базар в Истанбул работи от 8 до 19 часа всеки ден, освен в неделя.
Водопроводната вода е годна за пиене, но препоръчваме да се употребява бутилирана. Тя може да се купи във всеки магазин.
Бакшиш : Бакшиш се дава на носачите, камериерките, гидовете ( в пределите на 1$), за сервитьорите - 10% от стойността на поръчката ( в по – скъпите ресторанти – до 20 % ) . На таксиметровите шофьори обикновено не се дава бакшиш, но сметката се закръгля към по – високата стойност.
Спешни телефони : Полиция - 155, Бърза помощ - 112, Противопожарна охрана - 110, Информация - 118, Пощенска информация - 161.