Екскурзии Почивки Круизи

bg en tr
оферта: цена до:
 
София
бул."Витоша"131 А
Тел.:
02 468 90 61
02 465 31 96
0895785566
0895672582
КОНТАКТИ www.exotic-ines.com ЕКЗОТИКА ТАЙЛАНД ПОЧИВКИ ЛЯТО 2018 УИКЕНДИ  
По държави

ВУЛКАНИ, ГЪРЦИЯ, Сред вулкани, острови и митология в прегръдките и островите на митичния Саронически залив, 10 дни, индивидуални пътувания, цени от 1024 ЕВРО (без самолетен билет), ОФЕРТА 90057

ВУЛКАНИ, ГЪРЦИЯ, Сред вулкани, острови и митология в прегръдките и островите на митичния Саронически залив, 10 дни, индивидуални пътувания, цени от 1024 ЕВРО (без самолетен билет), ОФЕРТА 90057
 
Брой хора в групата: 4-12
 
Сароническият залив е разположен между Атика и полуостров Пелопонес, съвсем близо до Атина. Въпреки че не е много известен извън Гърция, той е един от най-важните райони за европейската култура и само малцина знаят тайните на тази митична зона...
Сароническият залив е западната част на егейската арка от активни вулкани и има своя вълнуваща история. Известно е, че митичният цар Сарон е бил убит по време на лов, докато преследвал кошута, която плувала в морето. Дали е бил застигнат от цунами? И дали тези цунами не са били резултат от силната вулканична експлозия на вулкана на Санторини през 1613 година преди Христа?
В Сароническия залив е имало активна вулканична дейност също и през 230 година преди Христа - древни писатели описват изригване на вулкан на полуострова Метана, който е родина на митичния герой Тезей, изпратен да се бие с чудовището минотавър на Крит. Всички тези митове звучат невероятно, но се доказват от сензационни археологически находки от последните 15 години. Ето защо, на всяка стъпка в Сароническия залив срещаме корените на западната цивилизация...
 
 
ПРОГРАМА:
Ден 1:
Пристигане в Атина. Настаняване.
В зависимост от часа на пристигане, разполагате с цял или половин ден за разходки из града. Настаняване в хотел 3* в центъра на града. Групата се събира привечер за вечеря в приятен ресторант в централната част, в известния район Плака.
Ден 2:
Археологическите забележителности на Атина. Кулата на ветровете в центъра на Атина.
След закуска ще се разходим по алеите на Атина и пешеходната зона около Акропола. Първият и най-важен обект, който ще посетим, е известния храм атински Партненон в Акропола. на върха на хълма на акропола има интересен музей. Ще ви придружава специален гид от екипа, който ще сподели с вас някои "тайни", тъй като посещенията с гид все още не са позволени в археологическите обекти. Преди и след посещението на Акропола ще разполагаме с достатъчно време, в което да дискутираме подробности от древния живот. Следващата ни спирка ще бъде кафене и древен пазар (агора). Модерният пазар ще е мястото, където ще обядваме. Нощувка в същия хотел в центъра на Атина.
Ден 3:
Плаване до острова Порос
След закуска такси ще ни отведе до пристанището Пиреус, откъдето ще отпътуваме за остров Порос. По пътя към Порос ще се отбием първо до остров Егина и неговия огромен вулкан Орос. Следващата спирка ще бъде впечатляващия вулканичен полуостров Метана и неговите огромни вулканични куполи и величествени планински пейзажи. Ще пристигнем на остров Порос следобяд. След като се настаним в хотел 4*, ще се срещнем за обяд в таверна в близост до хотела. Ще имаме достатъчно време за разходки по алеите на един от най-красивите гръцки градове Порос. Вечерта можем да се насладим на някои от многобройните барове или кафенета на Порос или да отскочим с лодка до Пелопонес, който се намира на само 400 м.
Ден 4:
Родината на митическия герой Тезей
След закуска ще вземем лодка, която ще ни отведе до Пелопонес и селцето Галатас. Там ще се качим в такси или ще наемем автомобил (в зависимост от размера на групата), за да стигнем до едно от най-забележителните археологически находки от последните няколко години. На малко хълмче близо до Галатас фермер намерил странен камък в маслинените си градини. Той споделил със свой познат, който разбирал от тези неща и в последствие гръцкият археолог г-жа Констолакис Гианапулу изследвала камъка. Тя била сигурна: камъкът бил от микенската гробница. Този камък не бил единственият в района... И след като се поровила в трудовете на древните писатели (като Паусаниас) г-жа Гианапулу се убедила, че това е гробницата на Тезей! Ще посетим разкопките и ще беседваме за микенските времена и минойците от Крит (и Санторини). По-късно ще пристигнем в селцето Дамалас, където се намирал древният град Трицин. Ще посетим древното убежище на Асклепии и Хиполита. След като Ви въведем в предисторическото време и древната история, ще се разходим до така наречената "Дяволска клисура", където малка рекичка е оформила романтична долина, оградена с огромни скални стени. Ще видим жаби и може би някои сладководни раци. Със сигурност това е едно от най-красивите места в околността. Нощувка в хотела на остров Порос.
Ден 5:
Мистериозният вулканичен полуостров Метана и и неговия историческия вулкан
След закуска ще отплаваме към Галатас и с автомобил ще се придвижим по източния бряг на Пелопонес. Ще пристигаме в град Метана. Там експерти от групата и техни местни приятели са наели "Метана Волканик Спа" и един от тях ще покаже някои интересни подробности от термалните извори и бани. Ще продължим екскурзията си като се отправим към северозападната част на полуострова, минавайки през малки селца като Мегалохори. На места ще спираме, за да снимаме вулканите и невероятния пейзаж. След като пристигнем в малкото кафене на Теодорос и Дорте в Камени Хора, ще се освежим преди разходката в историческия център на вулкана.
Началото на нашия тур е в малка горичка, където ще разберем къде се отглежда известното гръцко грозде "Рицина"...Пътят към вътрешността на вулкана ни открива невероятни гледки към Сароническия залив и острова Ангистри. В бившия вулканичен център има огромни скали с причудливи форми и дървета, които са израснали по стръмните скални хълмове. Атмосферата е уникална. Експерт от групата ще разясни специалния вид на купола на вулкана. След като слезем от вулкана, ще се насладим на някои специалитети в таверната на Теодорос ...Преди да си тръгнем от Метана, ще видим странен вид вулканизъм - седиментни скали и пещери (карстова система). Лава е бликала от пещерите и пролуките между дебелите варовикови пластове. Невероятна гледка с рядка панорама. Нощувка в хотела на остров Порос.
Ден 6:
Известният остров Хидра
Ще отплаваме към остров Хидра. Островът е незаменим за фотографи и художници. Без автомобили, без трафик, само романтична гледка със стари къщи и красиви алеи. Ще се разходим наоколо, ще направим снимки и по продължението на брега ще се отправим към няколко мънички пристанища. По пътя си ще открием вкаменели вулканични скали (така наречените метаморфична вулканична серпентина). През пролетта там се намират много цветя и редки видове орхидеи. Разполагаме с достатъчно време до отпътуването на последния ферибот следобяд и ще се отбием за чаша кафе в някое от красивите кафенета край историческото пристанище на град Хидра. Хидра е била много значим град в съпротивата срещу турската окупация, пълен с много исторически къщи на собственици на кораби и капитани. Нощувка в хотела на остров Порос.
Ден 7:
Остров Егина, посещение на вулкана Орос
Ферибот ще ни отведе до остров Егина. Там ще хванем такси до планината Орос. Това е най-високия вулкан на остров Егина, откъдето се разкрива чудна гледка към Метана и Порос. На върха на планината ще открием малък параклис. Но една от забележителностите е убежището на Зевс Еланоис на дъното на вулкана. Следобяд ще се завърнем в града Егина. Там можем да се насладим на прясна риба или други гръцки специалитети. Ще се качим на последния ферибот към остров Порос. Нощувка в същия хотел.
Ден 8:
Планински център Метанас
Днес ще се завърнем обратно в Метана и ще се изкачим до планинския център на полуострова. Ще се отбием в малък параклис с прекрасна гледка към град Метана и Сароническия залив. Малка пътека ще ни отведе до равнина със стари водоеми. Може би ще срещнем овчарите Вангелис или Георге. Пътеката се извива през малки горички и стига до най-високата точка на Метана, върхът Хелона (740 м). По-късно ще прекосим място с редки орхидеи (limodorum abortivum) и пред нас ще се разкрие гледка към центъра на стария кратер на вулканичния полуостров Метана. Тук в долината Ставролонгос (Stavrolongos-Valley) можем да видим малки видове "калдера" с по-млад вулканичен купол в средата. Около нас има много огромни вулканични куполи. През зимата можем да се насладим на плодовете на ягодови дървета или да съберем гъби. Обратният път ще ни даде възможност да направим някои изключителни снимки на Сароническия залив. Когато се завърнем на Порос и отдъхнем за кратко, ще се срещнем в една от таверните на Порос. Нощувка в същия хотел.
Ден 9:
Свободен ден за почивка или занимания по избор.
Денят на Порос е предвиден за отмора или шопинг. Възможно е да направим тур, който не е включен в програмата (например еднодневна екскурзия до древния амфитеатър на Епидаурус на цена 100 Euro на човек). Нощувка в хотела на остров Порос.
Ден 10:
Завръщане в София.
След закуска ще отплаваме с ферибот към пристанището Пиреус. Възможно е да се наложи да закусим на ферибота.
 
Цената включва:
·9 нощувки в двойна стая на остров Порос
·Закуска и вечеря
·всички необходими трансфери по суша и море както са описани в програмата
·съпътстващи информационни материали
·англо-френско-гръцко говорящ гид - геолог
·входни такси за мусеи и археологически обекти
 
Цената не включва:
·допълнителни хранения и напитки
·доплащане за единично настаняване (150 Euro)
·пътя до Атина
·лична екипировка
·застраховки
 
Физическа подготовка:
·Известен опит в катеренето е препоръчителен. По-голямата част от преходите са лесни и ненатоварващи, не надвишават 5-10 км в рамките на 4-6 часа на ден.
 
Екипировка:
·леки, топли и удобни дрехи
·предпазни средства срещу вятър, слънце и дъжд
·удобни обувки
·дневна раница
·принадлежности за плуване (за термалните бани на Метана)